Ekobesöksnäring Ålgårds kvarn & såg och Utsikten ekoby

​Projektet ”Ekobesöksnäring – Ålgårds Kvarn och såg och Utsikten Ekoby” har nu kommit igång på riktigt. Så fort vintern släpper taget ska första spadtagen tas och ett växthus sättas upp i vår framväxande skogsträdgård. Vårens och sommarens aktiviteter börjar ta form.

Ekobesöksnäring är ett projekt som pågår under 2018 och 2019. Studieförbundet Vuxenskolan driver projektet tillsammans med Föreningen Ålgård och Utsikten Ekoby. Det är finansierat av Leader Södra Bohuslän.

Projektet har tre delar som tillsammans ska bygga upp ett ekobesöksmål på östra Orust:

  • Ett stort årligt event med ekologisk hållbarhet som tema.
  • En skogsträdgård med träd, buskar och perenner som ger en skörd av nötter, frukt, bär och ätliga skott och blad.
  • Kurser, workshops, föreläsningar och studiebesök.

Ni hittar mer information på Studieförbundet Vuxenskolan Västs sida för projektet. På Föreningen Ålgårds hemsida kommer ni löpande att få aktuell information under fliken Ekobesöksnäring. Håll även utkik på Föreningen Ålgårds Facebook-sida.

Kontaktperson för projektet är Lina Edberg.
Mail: info@algardskvarn.se
Telefon: 0704-276972

Mer om projektets tre delar:

Ekodagar vid Grindsbyvattnet

Helgen  den 30:e juni och söndagen den 1:a juli 2018 ska projektets första stora evenemang arrangeras i Utsikten ekoby och vid Ålgårds kvarn och såg. Besökare är välkomna till en inspirationshelg om att leva ekologiskt med öppna ekologiska hus och trädgårdar, visning av vår skogsträdgård, en lärorik poängpromenad, provsmakning av skogsträdgårdens skörd, försäljning av ekologiska och närproducerade produkter samt workshops och korta föreläsningar om ekologiskt byggande, odling och återbruk. Vi vill ge kunskap och idéer som rör olika områden i livet. Hur kan man bo, äta, odla, transportera sig och välja kläder och hygienartiklar ekologiskt?
Tider och program kommer!

Skogsträdgården Ravinen

Mitt i Utsikten ekoby, mellan ekovänliga hus och med utsikt över Grindsbyvattnet, finns redan nu ovanliga träd som valnöt, pimpernöt, mispel och olika sorters kornell. De ska få sällskap av fler träd, bärbuskar och marktäckande, ätliga perenner. Gångvägar och bänkar kommer att göra platsen lättillgänglig och behaglig att besöka. Små dammar ska underlätta bevattning och ge en god miljö för nyplanterade växter.
Under projektets två år bygger vi upp en lättskött skogsträdgård som kan leva vidare för besökare och ideellt engagerade. En skogsträdgård härmar naturens eget ekosystem och kräver därför en liten arbetsinsats i utbyte mot en stor skörd.

 Lär om permakultur, textilt återbruk och ekologisk hållbarhet

Kurser, workshops, föreläsningar och studiebesök kommer att bli en kontinuerlig verksamhet under året. De ska vara roliga och lärorika, varva teori med praktik och ta upp teman som boende, mat och kläder på ett ekologiskt hållbart sätt. Våra trädgårdsprojektledare Annika Korhonen och Rikard Wingård samt Mulm permakultur bidrar med kunskap om odling, skogsträdgårdar och permakultur. Maria Schmidt Larsson från Daucus Design lär ut om textilt återbruk. Tillsammans med kursdeltagare ska hon skapa trädgårdskläder av återbrukat material. Därutöver tar vi in workshopledare och föredragshållare.

Välkomna att besöka oss, att delta i aktiviteter eller bidra med ideellt engagemang!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *