Ekodagar, workshops & visningar

Vi som bor i Utsikten ekoby vill dela med oss av våra erfarenheter kring ekologiskt byggande och inspirera till ett ekologiskt sätt att leva. Stora delar av byn är alltid öppna för den som är nyfiken och vill ta sig en titt, så länge ni respekterar att trädgårdar och hus är våra privata hem.

För den som vill se och veta mer arrangerar vi Ekodagar vid Grindsbyvattnet, kurser, workshops och visningar. På hemsidans blogg kan du hålla utkik efter vad som är på gång härnäst. Det som sker görs på initiativ av boende i ekobyn och ofta ideellt så när och hur olika aktiviteter blir av varierar.

Är ni en grupp som vill boka studiebesök skicka en förfrågan till kontakt@utsikten-ekoby.se

Ekodagar vid Grindsbyvattnet

Inspirationshelgen arrangerades 2018 och 2019 inom projektet Ekobesöksnäring. Ambitionen är att de ska bli ett återkommande evenemang. 2020 har vi dock beslutat att inte arrangera dem i den form och vid den tid på året som föregående år. Föreningen Ålgård är medarrangörer och eftersom Orust kommun har valt att sälja Ålgårds kvarn och såg kan vi i nuläget inte ha marknad, föreläsningar och café där som tidigare. Vi ser oss om efter nya lösningar.

Ekobesöksnäring
– Ålgårds Kvarn och såg och Utsikten Ekoby

Projektet Ekobesöksnäring drevs 2018 till april 2020 av Studieförbundet Vuxenskolan tillsammans med Föreningen Ålgård och Utsikten Ekoby, finansierat av Leader Södra Bohuslän.

Projektet bestod av tre delar som tillsammans ska bygga upp ett ekobesöksmål på östra Orust:
• Ett stort årligt event med ekologisk hållbarhet som tema.
• En skogsträdgård med träd, buskar och perenner som ger en skörd av nötter, frukt, bär och ätliga skott och blad.
• Kurser, workshops, föreläsningar och studiebesök.

Kontaktperson för projektet är Lina Edberg.
Mail: info@algardskvarn.se
Telefon: 0704-276972

Mer om projektets tre delar:

Ekodagar vid Grindsbyvattnet

Helgen 30 juni-1 juli 2018 arrangerades projektets första stora evenemang i Utsikten ekoby och vid Ålgårds kvarn och såg. Besökare välkomnades till en inspirationshelg om att leva ekologiskt med öppna ekologiska hus och trädgårdar, visning av vår skogsträdgård, en lärorik poängpromenad, provsmakning av skogsträdgårdens skörd, försäljning av ekologiska och närproducerade produkter samt workshops och korta föreläsningar om ekologiskt byggande, odling och återbruk. Vi vill ge kunskap och idéer som rör olika områden i livet. Hur kan man bo, äta, odla, transportera sig och välja kläder och hygienartiklar ekologiskt?
Helgen 29 – 30 juni 2019 upprepade vi succén från året innan. Båda åren drog evenemangen minst 500 nöjd besökare, stämningen var fin och vi hoppas att vi lyckades ge både inspiration och ny kunskap.

Skogsträdgården Ravinen

Mitt i Utsikten ekoby, mellan ekovänliga hus och med utsikt över Grindsbyvattnet, fanns redan sedan Utsikten ekobys start ovanliga träd som valnöt, pimpernöt, mispel och olika sorters kornell. De har under projektet fått sällskap av fler träd, bärbuskar och marktäckande, ätliga perenner. Gångvägar och bänkar har gjort platsen lättillgänglig och behaglig att besöka. Små dammar underlättar bevattning och ger en god miljö för nyplanterade växter.
Under projektets två år byggde vi upp en lättskött skogsträdgård som kan leva vidare för besökare och ideellt engagerade. En skogsträdgård härmar naturens eget ekosystem och kräver därför en liten arbetsinsats i utbyte mot en stor skörd.

Lär om permakultur, textilt återbruk och ekologisk hållbarhet

Kurser, workshops, föreläsningar och studiebesök arrangerades kontinuerligt under projekttiden. De ska vara roliga och lärorika, varva teori med praktik och ta upp teman som boende, mat och kläder på ett ekologiskt hållbart sätt. Våra trädgårdsprojektledare Annika Korhonen och Rickard Wingård samt Mulm permakultur bidrog med kunskap om odling, skogsträdgårdar och permakultur. Maria Schmidt Larsson från Daucus Design lärde ut om textilt återbruk. Tillsammans med kursdeltagare skapade hon trädgårdskläder av återbrukat material. Därutöver tog vi in fler kunniga workshopledare och föredragshållare.