Ekologiskt byggande

Ekologi betyder läran om huset. Huset här i betydelsen vårt livsrum – miljön.
Ekologiska hus ska byggas så att man hushållar med våra gemensamma resurser. Detta innebär konkret att byggnationen skall skapa minsta möjliga miljöpåverkan materialen skall vara resursbesparande, lokalt producerade och möjliga att återanvända. Inte heller får färger, ytskikt, inredningar och installationer skada hälsa eller naturens kretslopp. I ekobyn används flera olika byggmetoder. Några hus är byggda i halm och lera, men traditionella trähus och timmerhus är också planerade.

Halmbalshus och lerhalmshus
Att bygga både lerhalmshus och halmbalshus är nygamla tekniker som är intressanta inte minst för att de är billiga och enkla. När halmbalspressen introducerades i USA i slutet av 1800-talet dröjde det inte länge förrän halmbalen började användas som byggnadsmaterial. Lerjord har fram till industrialiseringen tog fart använts som byggnadsmaterial, där sättet att bygga anpassades efter materialets grundförutsättningar. Lera och halm är kanske de billigaste, mest miljöanpassade och lättåtkomliga byggmaterial vi har.

Teknikerna har flera fördelar:

  • materialen lera och halm är billiga och lättillgängliga
  • de är miljövänliga
  • de är ett relativt enkla sätt att bygga på
  • husen får en jämn och hög luftfuktighet vilket ger ett bra inomusklimat
  • husen är mer brandsäkra än traditionella trähus
  • husen blir mycket välisolerade

Halmbalstekniken – enkel men arbetsintensiv

Halmhus på Jylland 2003. En del av husen i ekobyn kommer i mycket likna detta.Halmbalarna staplas som när man murar med tegel och låses fast med trä- eller järnstörar, så kallade dymlingar. Husen kan byggas både självbärande eller med stödjande träkonstruktion. Flera olika material kan användas till putsning av väggarna, exempelvis lera eller kalk. Lerputsen kan bestå av olika blandningar av lera, sand, hackad halm, gödsel, djurhår och vatten. Putsen läggs på i flera lager.

Även om materialen är billiga är byggandet relativt arbetsintensivt. För att hålla nere kostnaderna kan man bjuda in vänner och bekanta som bygghjälp eller ordna en kurs kring byggandet. Byggtekniken är i jämförelse med konventionella metoder lätt att lära och rolig då alla kan vara med.

4 tankar kring ”Ekologiskt byggande

  1. Erik Borglin

    Hej.
    För drygt 20 år sedan byggde jag en vedeldad bastu med halmbalar. Huset har ingen trästomme utan halmbalarna bär taklasten. Halmbalarna kläddes med juteväv dom syddes fast med genomgående söm. Stommen blev som en jättemadrass! Utvändigt putsades väven med kalkputs, invändigt med gipsputs. Kring kaminen buggde vi en tegelmur som värmeskydd. Detta var ett experimentprojekt. Marken var dålig, typ torv, och vi tog bara bort grässvålen och grundlade för väggarna. Husrt fick grusgolv, inte så ordentligt. Skogsmyror har byggt en stack mot en vägg, inga problem, även om jsg tog bort deb nät jag upptäckte den. Grannens hästar hittade ett hål och lyckades norpa några strån, men inga möss vad kvad jag vet 🙂 . Vi använde råghalm, den är näringsfattigast
    Det blev ett billigt bygge, delvis pga sponsring samt att vi hadde en del gamla dörrar och fönster. Tog lite mer tid än vi tänkt men egentligen väldigt lättbyggt. Tror det passar bättre till stora rum. Golvyta 10 m2 väggyta 10 m2!, takyta 35 m2. Blev ett mycket specellt hus, fint.
    Lycka till

  2. Øyvind Holmstad

    Dette var svært interessant, for også jeg har vært redd for mus i halmhus. Jeg har ellers hørt at man kan dyppe halmballene i en løsning av vannglass.

    Sender med en link til en film om jordbyggeteknikk:

    http://www.davidsheen.com/firstearth/

  3. mariehedberg

    Hej Monika
    Tack för ditt mail.
    Helt kort svar eftersom jag sitter och försöker få sidorna färdiga…
    Halmen i balarna kan komma från vilket sädesslag som helst. Det viktiga är att de är ordentligt pressade. Det bästa är att be bonden om detta.
    Beträffande mössen har det visat sig att de inte tycker om att gnaga i lerputsen och inte heller tycker de om att gnaga i den hårt pressade halmen. Så svaret på frågan är vi har inga problem med möss i halmbalshusen.
    Vänliga hälsninga
    Marie Hedberg/Utsiktens ekoby i Lilla Krossekärr

  4. Monika Petersson

    Hej!
    Mycket trevlig hemsida.
    Jag önskar er lilla by allt gott!
    Jag undrar om ni vill hjälpa mig med att få svar på lite frågor?
    Vi ska riva vår lada och bygga en ny komplementbyggnad.
    Jag läste i en tidning om att man kan bygga med halmbalar och lera, som ni gjort. Min man sa att han inte vill bygga ett sådant hus på grund av att mössen kommer att invadera de halmbalarna.
    Hur har ni löst det problemet?
    Sen undrar jag också om det går bra med vilken halm som helst eller om vissa sädesslag är bättre?
    Tacksam för svar/
    Monika Petersson i Fjärås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *