Hus 07

Malin, Magnus, Erik, Olof och Samuel

Huset är byggt utifrån en idé att bygga på ett vis som är så skonsamt som möjligt för miljön, vilket i praktiken ställde oss inför 3 utmaningar:

1. Huset skall ge oss en sund miljö att vistas och leva i – därför undvek vi syntetiska material som innehåller hälsofarliga kemikaler (t.ex. lösningsmedel, mjukgörare m.m.)

2. Huset skall vara energieffektivt för att inte belasta energiproduktion i onödan – därför ville vi ha välisolerade golv, väggar och tak, energisnåla vitvaror och ett uppvärmningssystem baserat på biobränsle i kombination med solvärme.

3. Huset skall produceras på ett energieffektivt vis och materialen vara skonsamma mot miljön i ett livscykelperspektiv (dvs avseende produktion, transport och destruktion / återvinning) – därför valde vi att bygga med närproducerade halmbalar, putsade med lerbruk från vår egen mark. En del av virket kommer från egen skog, som vi sågat upp själva. Mycket annat av byggmaterialet (takplåt, dörrar, fönster, golvbrädor m.m.) är återanvänt från rivningar i omgivningen. Taket är isolerat med ekofiber, som huvudsakligen består av defibrerat tidningspapper.

4. Huset skall lämna ett minimalt ”avtryck” i miljön – bl.a. därför undvek vi att spränga, och försökte istället att använda oss av platsens förutsättningar för att bygga huset. Detta resulterade bl.a. i att huset ”klättrar” uppför bergssluttningen, att vi sparar så mycket skog som möjligt i norr och väst för att få lä från avkylande nordvindar. Åt söder har vi avverkat för att få in solinstrålning så mycket som möjligt.

En annan faktor som styrt utformningen av huset var att det skulle vara ekonomiskt att bygga och bo i; vi ville helst slippa ta stora lån för att kunna bosätta oss på landet (vi bodde i Gbg innan och var rätt trötta på stan). Dessutom fick vi inte låna av en konventionell bank, utan vi fick söka oss till andra alternativ (bla. JAK-banken)

Med detta som bakgrund ritade vi huset själva (med hjälp av en arkitekt som vi tillsammans med andra i byn hyrde in för en ”ritdag” i allmagsgården), och byggde det sedan med hjälp av släkt och vänner. Att bygga halmbalshus inbjuder p.g.a. sin enkelhet till självbyggeri, och det var tacksamt för oss som noviser i ”byggbranschen”. Resultatet blev ett hus som i sin helhet blev så ”ekologiskt” som vi hoppades och dessutom ganska billigt. En hel del arbete, men samtidigt väldigt roligt!

Magnus och Malin

 

2 tankar kring ”Hus 07

 1. Angelica

  Hej!

  Vilken fin by ni har skapat och vilket fint hus du har! Du skriver att ni försökt bygga så billigt som möjligt. Får jag lov att fråga vad totalpriset blev inklusive tomt och hur lång tid tog det allt som allt? Det skulle vara kul att veta inför framtiden, idén lockar verkligen.

  Med vänliga hälsningar
  Angelica

 2. Lennart

  Grattis till – vad jag kan förstå – fantastiskt hus!
  Jag är nyfiken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *