Hus 08

Marie H

Huset är ett halmbalshus. Stabiliteten fås av en timmerstomme som sedan klätts in med halmbalar. Stommen har vi byggt av stockar från den skog som togs ned för att skapa tomterna.

Uppvärmningen sker med en liten braskamin.

Fasaden består dels av lerputs med litet kalkbruk i, dels av rent kalkbruk på framsidan som är svårt utsatt för regn och blåst. Ulf Henningsson har varit till stor hjälp i arbetet med fasaden och nu verkar han ha lyckats perfekt.

Golvet i nedervåningen har Konrad lagt med hjälp av min son Johannes. Golvtiljorna är sågade av en stor gran som togs ned när vi röjde mark för tomterna i byn. Den bredaste är 33 cm bred.
Som isolering i golvet och den del av husets baksida som är under marken har jag använt musselskal.

Taket är isolerat med ca 20 cm lerull. Jag erbjöds en massa ull av en vänlig bonde. För att få tips om hur jag skulle kunna använda ullen vände jag mig till Maja Malmgren. Hon var en enastående expert på lerans användnings-sätt. Hon tipsade mig om lerull och nedan finns en kort film om hur vi gjorde den.

Dörren och de flesta fönstren är begagnade. Ett är nygjort i teak och verandafönstren har jag gjort med hjälp av en snickare som sågade till träet. Rutorna kommer från gamla drivbänkar.

I verandan finns hallen och ett litet men fungerande badrum som min dotter Magdalena och svärson Glenn byggde åt mig. Jag har en Torp-Isak som är en urinseparerande torrtoalett… och den luktar inte.

Huset har en stomme av granstockar som fällts på våra marker.

Taket är isolerat med lerull som pressats genom en vridmaskin.

Ullagret är ca 20 cm tjockt och en mycket effektiv isolering.

Familj och vänner har hjälpt till med bygget.

Familj och vänner har hjälpt till med bygget.

Övervåningen blev luftigare än jag förväntat mig.

Färdigputsat hus.

Familj och vänner har hjälpt till med bygget.

Familj och vänner har hjälpt till med bygget.

Litet hus behöver smarta lösningar.

Trappan är min stolthet och bygd av Konrad som också bor i byn.

Så här såg det ut i byggstarten.

En tanke kring ”Hus 08

  1. Anna Ljungqvist

    Hej!

    Jättekul att bläddra runt bland husen på ”utsikten”! Jag håller själv på med ett projekt i samma anda, mellan Ljungskile och Stenungsund, och undrar vem ni har som ”Kvalitetsansvarig” för ert bygge. Jag är tveksam inför att anlita en ”konventionell” kvalitetsansvarig, och söker på detta viset information om alternativ. Tacksam för svar, och det skall bli kul att följa utvecklingen av ert hus här på hemsidan.

    Mvh, Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *